L’Hospital Santa Caterina incorpora la dermatoscòpia digital

La doctora analitza les pigues a una pacient amb el dermatoscop

La tecnologia permet un millor diagnòstic precoç del melanoma cutani i un seguiment acurat d’altres lesions

Amb l’objectiu de millorar el diagnòstic i seguiment de les lesions cutànies, l’Hospital Santa Caterina ha incorporat la dermatoscòpia digital al Servei de Dermatologia del centre del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt.

La dermatoscòpia és una exploració no invasiva que permet examinar les lesions cutànies en detall, especialment aquelles pigmentades, i el diagnòstic precoç del melanoma cutani. Amb l'ús d'un microscopi especialitzat, amb lents de 10 a 30 augments, i una font de llum polaritzada o convencional, els dermatòlegs poden observar estructures de les lesions que no són visibles a simple vista ni amb una lupa convencional.

La principal innovació de la dermatoscòpia digital és la seva capacitat per enregistrar i analitzar múltiples lesions en detall. Això permet als professionals comparar les imatges en les visites de seguiment, identificant canvis subtils que poden indicar el desenvolupament de malignitat en una fase primerenca. Aquesta tecnologia avançada, que es va incorporar a principis d’any a l’hospital, permet als professionals oferir una atenció més precisa i personalitzada, reduint al mateix temps la necessitat de procediments invasius i cirurgies preventives innecessàries en pacients amb múltiples lesions.

Segons les dades epidemiològiques més recents, la incidència de melanoma a l’estat espanyol (2002) era de 16,3 casos per cada 100.000 habitants en dones i 14,6 en homes; aquestes dades suposen un increment anual del 2,5% i de l’1,6% anual entre el 2002 i el 2022. En el cas dels homes suposa un 2,1% del total de càncers i és l’11è càncer més freqüent. En el cas de les dones representa el 3,4% del total de càncers i ocupa la novena posició en freqüència. A l’any 2022 es van diagnosticar 7.474 casos nous. La mortalitat per melanoma suposa un 1% del total de càncers.

El fet de tenir un melanoma augmenta fins a nou vegades el risc de tenir-ne un segon. Per això és important fer un seguiment acurat dels pacients afectats. Aquest seguiment meticulós també és important en el cas de les persones que tenen moltes pigues, o amb antecedents familiars, o que són portadores d’alguna mutació genètica que predisposi a desenvolupar la malaltia.

Descàrrega de fotografies. Autor IAS.

La doctora analitza les pigues a una pacient amb el dermatoscop - Imatge de detall de dermatoscop

 

HOSPITAL
Dilluns, 6 Maig 2024