Es tracta de la jornada anual de la societat catalana de la especialitat dirigida aquest any pel Servei de Dermatologia de l’Hospital Santa Caterina de Salt
Prop de 150 dermatòlegs de tot Catalunya es reuneixen avui al Palau de Congressos de Girona, en la XVII Jornada de la Societat Catalana de Dermatologia i Venereologia, dirigida en la present edició pel Servei de Dermatologia de l’Hospital Santa Caterina del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt.
La jornada proporciona una plataforma per compartir casos clínics poc habituals, estudis innovadors i actualitzacions en temes d’interès general relacionats amb la dermatologia. Es destaquen dos temes fonamentals: l'ús prudent dels antibiòtics en patologies dermatològiques i les últimes novetats terapèutiques en malalties autoimmunitàries. En el context actual i futur de les multiresistències als antibiòtics es farà una revisió de les pautes en malalties inflamatòries com l’acne, la hidroadenitis supurativa o rosàcia, i com fer un millor ús dels fàrmacs per ajudar a evitar-les. Es considera que a l'any 2050 les infeccions multiresistents seran la primera causa de mort i el principal problema global juntament amb el canvi climàtic. En relació amb les malalties autoimmunes com el lupus eritematós sistèmic, entre altres, es posarà l’èmfasi en els noves teràpies biològiques.
En l’acte d’obertura, la directora del comitè organitzador i cap del Servei de Dermatologia de l’Hospital Santa Caterina, Margarita Roura, ha fet una pinzellada històrica de l’hospital i ha manifestat la seva satisfacció per haver pogut dirigir i celebrar la trobada a Girona. Per la seva banda, la directora de Centre de l’Institut d’Assistència Sanitària, Sara Rodríguez, ha posat l’accent en “l’excel·lència, competència, humanitat i manera de treballar” del servei del Santa Caterina i els seus professionals. Al seu torn, la dermatòloga de l’hospital de Salt, Carme Roca, i també codirectora de la jornada, ha posat en valor el contingut científic del programa. En el mateix sentit s’ha expressat la presidenta de la secció catalana de l’Acadèmica Espanyola de Dermatologia, Isabel Bielsa, qui ha destacat també el nombre d’inscrits. La presidenta de la societat catalana, Asunción Vicente, ha subratllat la bellesa de Girona i ha assegurat que “és una ciutat a tenir sempre en compte per a la celebració de jornades com la d'avui".
Durant diferents sessions de matí i tarda, es presentaran comunicacions lliures moderades per destacats professionals, abordant qüestions com les manifestacions rares de patologies comunes, diagnòstics complexos i la presentació atípica de síndromes. Es tractaran diferents malalties, incloent-hi infeccions, malalties inflamatòries com la psoriasi, dermatitis atòpica, ampul·lars i oncologia cutània. Al matí, experts de renom lideraran les ponències sobre l'ús racional d'antibiòtics en dermatologia i les últimes novetats en el tractament de malalties autoimmunes. El programa culminarà amb una xerrada de la historiadora de l'art Anna Otero sobre la fascinant relació entre el surrealisme i les malalties mentals, i el lliurament de premis a les millors presentacions. La cloenda anirà a càrrec del gerent del CatSalut a Girona, Jaume Heredia.
L’Hospital Santa Caterina del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt és un col·laborador actiu en la millora contínua dels coneixements professionals en aquest camp. Amb la seva participació en la coorganització de la XVII Jornada de la Societat Catalana de Dermatologia i Venereologia, l'hospital reforça el seu compromís amb l'excel·lència en la dermatologia.
Concretament, a l’any 2022, el Servei de Dermatologia de l’Hospital Santa Caterina va atendre 5. 482 visites presencials, 2.033 visites per teledermatologia, 338 visites telefòniques, 293 intervencions a CCEE, i va realitzar 198 intervencions quirúrgiques.
Descàrrega de fotografies. Autor. IAS
Taula inaugural de la jornada, amb seu al Palau de Congressos de Girona.
La jornada acull prop de 150 dermatòlegs de tot Catalunya.