La Unitat d’Esclerosi Múltiple Territorial de Girona incideix en l’avenç per obtenir un diagnòstic més precís de malaltia

Professional atenent una pacient a la consulta de tractament de la Unitat d'Esclerosi Múltiple

Amb el títol “No tot és esclerosi múltiple”, la Unitat organitza el 13 de juliol una sessió informativa que posarà de manifest la millora a l’hora d’identificar altres malalties que s’assemblen i poden confondre’s amb l’esclerosi múltiple 

La sala d’actes de l’Hospital de Santa Caterina serà l’escenari, el pròxim dijous 13 de juliol, d’una nova sessió informativa organitzada per la Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple Territorial de Girona del Servei de Neurologia dels hospitals de Girona Dr. Josep Trueta i de Santa Caterina. En aquesta ocasió, la xerrada servirà per posar de manifest els avenços que s’han fet per diferenciar l’esclerosi múltiple d’altres malalties similars, amb l’objectiu de definir el tractament i el pronòstic més adient. El doctor Lluís Ramió, cap del servei de Neurologia i director de la Unitat, serà l’encarregat de tractar la qüestió, acompanyat pel també neuròleg de la Unitat Gary Álvarez i de Marina González, infermera que actualment està fent una tesi doctoral relacionada amb l’esclerosi múltiple. La sessió també es podrà seguir per reproducció en línia (streaming).

Sota el nom “No tot és esclerosi múltiple”, la xerrada s’inclou dins les sessions informatives que, de manera periòdica, organitza la Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple Territorial de Girona per donar resposta al desig de moltes persones amb esclerosi múltiple i dels seus familiars d’estar assabentats de l’actualitat relacionada amb la malaltia. A la xerrada, que es desenvoluparà el 13 de juliol entre les cinc i les sis de la tarda, s’abordarà com la recerca ha permès fer un diagnòstic més precís i descartar altres malalties del sistema nerviós que s’havien identificat antigament com a esclerosi múltiple. “S’ha vist que hi ha malalties que semblaven estar dins l’àmbit de l’esclerosi múltiple, però mitjançant un tipus d’anàlisi i de diferents proves ara sabem que són malalties diferents”, explica el doctor Ramió. Aquesta millora en la precisió del diagnòstic, com també apunta el doctor, “és un element important, no només dins l’àmbit acadèmic sinó també a l’hora de definir el tractament i el pronòstic més adient en cada cas”.

Precisament, un dels apartats de la xerrada informativa posarà en relleu altres malalties que s’assemblen a l’esclerosi múltiple, mentre que també s’ha reservat una part de la sessió a tractar la recerca que es realitza per i amb les persones diagnosticades d’esclerosi múltiple. Aquesta part de la xerrada estarà conduïda per Marina González, infermera que durant un llarg període ha estat vinculada a la Unitat d’Esclerosi Múltiple dels hospitals Trueta i Santa Caterina, i que actualment està realitzant una tesi doctoral sobre la malaltia. El seu treball va dirigit a crear i validar un qüestionari que permeti valorar els coneixements que tenen els pacients d’esclerosi múltiple sobre la malaltia i aquesta xerrada, que se centra en la implicació dels diferents actors en recerca, s’adverteix com un escenari idoni per fer-ne partícips els assistents.

Sessions informatives com la del 13 de juliol reflecteixen la voluntat d’informar de manera periòdica sobre l’actualitat relacionada amb l’esclerosi múltiple, que a la Regió Sanitària Girona afecta més d’un miler de persones. El 90% són tractades a la Unitat de Neuroimmunologia i Esclerosi Múltiple Territorial de Girona, que és el servei de referència de la Regió Sanitària Girona. El perfil dels pacients correspon a persones d’entre 20 i 40 anys, amb major prevalença de dones respecte a homes. Tot i això, com exposa el doctor Ramió, durant els darrers anys s’han incrementat el nombre de persones que reben el diagnòstic dins la franja d’edat d’entre els 50 i els 60 anys. Diversos estudis ho atribueixen a canvis en hàbits que potencien factors protectors del debut clínic de la malaltia: disminució de l’hàbit tabàquic, seguir una dieta pobra en sal i greixos, dieta mediterrània, més aliments rics en vitamina D o l’exercici físic. La creixent conscienciació, especialment en els països desenvolupats, per seguir un estil de vida més saludable s’adverteix com un factor que contribueix a endarrerir l’aparició dels símptomes associats a la malaltia.

HOSPITAL
Dilluns, 10 Juliol 2023