Els hospitals Trueta i Santa Caterina participen en la Setmana de les Malalties Hepàtiques realitzant proves per detectar possibles patologies del fetge

Cartell informatiu de les matinals de cribratge dels hospitals Santa Caterina i Trueta

El Servei de Digestologia de l’ICS Girona i l’IAS farà cribratges per detectar el virus de l’hepatitis B i C, així com elastografies hepàtiques, el 16 de gener al vestíbul del Trueta i el 18 al del Santa Caterina

 

Coincidint amb la Setmana de les Malalties Hepàtiques, que es commemora entre dilluns 15 i dijous 18 de gener, l’Hospital Universitari de Girona Dr. Josep Trueta i l’Hospital Santa Caterina de Salt han programat una jornada de proves dirigides a la ciutadania per detectar diversos tipus de malalties vinculades al fetge. En concret, el Servei de Digestologia farà cribratges per detectar el virus de l’hepatitis B i C, així com elastografies hepàtiques, que permeten detectar, entre altres patologies, signes de fetge gras. Les places són limitades i aquelles persones interessades a fer-se alguna d’aquestes proves, a banda de ser majors d’edat, cal que reservin cita prèviament omplint i enviant un formulari, al qual s’hi pot accedir des dels llocs web de l’Institut Català de la Salut a Girona (www.icsgirona.cat) i de l’Institut d’Assistència Sanitària (www.ias.cat), i a través dels enllaços anunciats en els seus perfils de xarxes socials.

Els cribratges es faran el dimarts 16 de gener al Trueta i el dijous 18 de gener al Santa Caterina, en horari de 9:00 h i les 15.00 h als vestíbuls dels dos hospitals. Professionals de medicina i d’infermeria dels Serveis de Digestologia seran els encarregats de realitzar les elastografies, una prova de diagnòstic per la imatge similar a una ecografia que es realitza amb un aparell anomenat fibroscan, que permet valorar l’elasticitat o rigidesa del fetge, un factor que pot ser símptoma d’una malaltia hepàtica. També faran tests ràpids per a la detecció a la sang del virus de l’hepatitis B i l’hepatitis C mitjançant petites puncions. En cas de detectar alguna patologia hepàtica, aquella persona serà derivada al servei de digestologia de la seva àrea d’influència.   

A banda de les proves, els professionals sanitaris també aprofitaran la jornada per informar i fer una tasca divulgativa per a conscienciar de la importància de seguir uns hàbits saludables per tenir una bona salut hepàtica. Amb aquest objectiu, dijous visitaran l’Institut de Sarrià de Ter, on faran una xerrada per sensibilitzar als estudiants especialment sobre el risc que suposa el consum d’alcohol per desenvolupar malalties vinculades al fetge i el sistema digestiu.

La Setmana de les Malalties hepàtiques, que organitza anualment l’Associació Espanyola per a l’estudi del Fetge (AEEH) en una comunitat autònoma diferent, pretén conscienciar sobre la importància de tenir una bona salut hepàtica mitjançant una dieta adequada, limitar el consum d’alcohol i fer activitat física de manera freqüent. En aquest sentit, la prevalença de malalties hepàtiques relacionades amb l’excés en el consum d’alcohol i l’obesitat han experimentat un augment significatiu com a reflex dels mals hàbits alimentaris i de sedentarisme d’una part important de la societat. De fet, l’enquesta de Salut de Catalunya de l’any 2022 ja mostrava uns percentatges elevats de sobrepès (34,6%) i obesitat (14,7%) en la població adulta catalana (de 18 a 74 anys), mentre que en la població infantil (de 6 a 12 anys) s’advertia un 17% de sobrepès i un 11,7 d’obesitat. En molts casos, les estratègies de prevenció i un abordatge precoç suposen un factor clau per contenir les patologies hepàtiques.

 

HOSPITAL
Divendres, 12 Gener 2024