Es tracta de noves tècniques quirúrgiques poc invasives i molt segures que permeten una recuperació més ràpida del pacient
L’Hospital de Santa Caterina del Parc Hospitalari Martí i Julià (Salt) ha introduït recentment dos nous sistemes quirúrgics mínimament invasius per al tractament de les varius, una afecció que afecta fins a una tercera part de la població i que pot arribar a tenir un impacte significatiu en la qualitat de vida, especialment a partir dels 50 anys.
Les varius són una manifestació de la insuficiència venosa crònica. En els estadis més avançats, aquesta malaltia pot causar gran invalidesa i deteriorament de la qualitat de vida. Conscient d’aquesta problemàtica, el Servei d’Angiologia i Cirurgia Vascular dels hospitals Trueta i Santa Caterina, reconeguts per la seva expertesa en patologies complexes com el tractament endovascular dels aneurismes aòrtics, ha fet un pas endavant en les tècniques amb què opera les varius, a l’hospital de Salt, centre de referència per a aquest procediment al Gironès i Selva interior.
Intervenció amb radiofreqüència i microespuma
La novetat tracta de la utilització de tècniques endovenoses amb radiofreqüència, combinades amb un dispositiu automàtic de preparació de microescuma. El sistema de radiofreqüència elimina les varius aplicant energia tèrmica a l’interior de la vena, evitant així la necessitat de fer ferides obertes. El sistema de fabricació de microescuma, recentment incorporat, ofereix més versatilitat i seguretat en els tractaments en substituir un mètode manual altament variable. La microescuma provoca la desaparició de les varius mitjançant la irritació química del seu interior.
L’aplicació de les noves tècniques ofereix als pacients una recuperació més ràpida i redueix la necessitat de baixes laborals prolongades gràcies a la seva baixa invasivitat.
L’Hospital de Santa Caterina és el primer hospital de la xarxa pública de Catalunya en incorporar el sistema automàtic de fabricació de microescuma, convertint-se així en un centre pioner en aquest camp. Aquesta iniciativa busca incrementar la qualitat assistencial de l’hospital i mantenir els estàndards d’excel·lència, tant en patologies arterials complexes com en les venoses.
L’Hospital Santa Caterina va fer l’any 2023 un total de 450 intervencions de varius, un 20% més que a l’any 2022. Es calcula que a Catalunya, un 50% de la població pateix algun grau d’insuficiència venosa. La prevalença d’aquesta patologia se situa en l’entorn del 41% en les dones de 40 a 49 anys i del 24% en els homes del mateix grup d'edat. Les dones de 60 a 69 anys tenen una prevalença del 72% davant del 43% dels homes d'aquest grup d'edat.