L’Hospital Santa Caterina se suma a la Setmana Mundial de la Lactància Materna

Llevadora donant suport a l'alletament a una mare

Un 69% de les mares que tenen el seu fill al centre hospitalari opten per la lactància materna exclusiva en el moment de l’alta  

L’Hospital Santa Caterina s’adhereix a la Setmana Mundial de la Lactància Materna, que té lloc de l’1 al 7 d’agost, amb l’objectiu de crear consciència sobre els beneficis de la lactància materna i promoure entorns que afavoreixin l’alletament. El lema d’enguany és “Tancant la bretxa: suport a la lactància materna per a tothom” i vol posar de manifest la necessitat de millorar el suport a la lactància materna per reduir les desigualtats que existeixen en la nostra societat.

L’Hospital Santa Caterina compta des de l’any 2018 amb un servei de suport a l’alletament, a càrrec de dues professionals acreditades com a consultores internacionals en lactància materna, un certificat  emès pel Consell Internacional de Certificació de Consultors en Lactància (IBCLCE) amb què valida el professional de la salut millor preparat i format per proporcionar ajuda qualificada en lactància materna.
Aquest servei ofereix un suport a les mares i nadons mentre estan ingressats a l’hospital però també quan marxen d’alta per si es presenta alguna dificultat o problema amb la lactància. Un cop la mare ja ha marxat de l’hospital aquest suport es fa per telèfon o amb visites presencials, segons sigui la necessitat. Els motius de consulta són variats: clivelles, mastitis i altres causes de dolor, escàs guany ponderal del nadó, desig de retirar els suplements de llets de fórmula per aconseguir una lactància materna exclusiva, dubtes amb tirallets i mugroneres, entre d’altres.

El servei de suport a l’alletament de l’Hospital Santa Caterina també disposa d’un grup d’alletament, amb activitat setmanal i d’una Comissió d’Alletament pluridisciplinària integrada per llevadores, pediatres, ginecòlegs i personal infermer.

L’any 2023, l’Hospital Santa Caterina va atendre 936 parts. D’aquests, el 69% de les mares que van tenir el seu fill al centre hospitalari van optar per la lactància materna exclusiva en el moment de l’alta. El 100% de nadons nascuts a terme són col·locats pell amb pell sobre la mare al néixer i un 77% s'enganxen al pit a la primera hora de vida. 

Acreditació internacional per a la protecció i promoció de la lactància materna

L’Hospital Santa Caterina va rebre l’any 2022 l'acreditació (Fase 1) de la Iniciativa per a la Humanització de l'Assistència al Naixement i la Lactància (IHAN), liderada per l'OMS i la Unicef per promoure les pràctiques que protegeixin i donin suport a la lactància materna exclusiva des del naixement. L’acreditació IHAN és una certificació internacional de qualitat que només reben aquells hospitals que ofereixen les millors pràctiques en l’atenció al part i en la protecció, promoció i suport a la lactància. Per ser considerat hospital IHAN cal superar quatre fases amb requisits i exigències que possibilitin aquesta millor assistència. A més, l'acreditació garanteix que hi ha una política ferma al centre sobre la seva implantació, coneguda pels professionals, i que aquests reben una formació específica i periòdica a la lactància materna.

En aquests moments, l’Hospital Santa Caterina avança en la segona fase d’acreditació en què s’incideix en la divulgació a tot el centre de la política de lactància materna d’obligatori compliment, en la capacitació de tot el personal de referència en el seu suport, així com en la millora del registre dels suplements a la lactància, sempre precedits del motiu clínic o de la decisió informada de la mare. La Comissió també està treballant en el compliment del Codi de comercialització de succedanis de llet materna, que implica la suspensió del seu subministrament i material publicitari. L’objectiu general que marca la IHAN és arribar al 75% de lactància materna exclusiva en el moment de l’alta.

HOSPITAL
Dimecres, 31 Juliol 2024