L’equipament passa de 1.800 a 2.350 m2 i, a partir d’ara, podrà incrementar encara més la cartera de serveis i l’índex de complexitat
Les obres, executades durant el 2022, han costat prop d’1,5 milions d’euros, 500.000 dels quals els ha aportat la Diputació de Girona
El Laboratori Clínic Territorial de Girona ha incorporat 550 m2 més d’espai al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt, després de les obres d’ampliació que es van portar a terme el 2022 a les seves instal·lacions i que li han permès créixer: de 1.800 m2 de superfície ha passat a tenir 2.350 m2. Aquest nou espai acollirà la Unitat de Diagnòstic Molecular i Medicina Personalitzada, dedicada a potenciar la biologia molecular i la genètica en tots els àmbits de la medicina. Els treballs han tingut un cost de prop d’1,5 milions d’euros, dels quals la Diputació n’ha aportat 500.000 a través de Dipsalut - Organisme de Salut Pública de la Diputació de Girona.
L’actuació s’ha presentat aquest matí durant una visita que han fet a l’equipament el president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer; la vicepresidenta tercera i presidenta delegada de Dipsalut, Maria Puig, i la gerent de Dipsalut, Sílvia Oliveras. Els han acompanyat el gerent de Catsalut a Girona, Miquel Carreras; el president del Consell d’Administració de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), Joan Profitós, i el gerent de l’IAS i de l’Institut Català de la Salut a Girona (ICS Girona), Joaquim Casanovas, entre d’altres.
En total hi ha als 550 m2 de superfície construïda que es divideixen en quatre àrees: espais comuns, laboratori, magatzems i espai de suport. Els treballs s’han fet de manera que es fluxos necessaris (material, residus, mostres, personals o comercials de productes) i permetent una bona comunicació amb els diferents agents externs i interns.
El president de la Diputació de Girona, Miquel Noguer, ha destacat en la presentació: «Estem satisfets d’haver posat el nostre gra de sorra en aquesta ampliació del laboratori, perquè és una actuació que contribuirà al progrés i al desenvolupament de la medicina a casa nostra. La nostra qualitat de vida en el futur depèn de la investigació, i per això hem de donar als investigadors les eines necessàries perquè treballin molt millor».
L’activitat d’aquesta nova unitat al Laboratori Clínic Territorial de Girona es focalitzarà en la realització de proves per poder oferir tractaments de manera personalitzada a cada pacient, especialment en processos oncològics.
Fins ara, la seqüenciació de les mostres d’ADN per poder arribar a fer els tractaments personalitzats es portaven a terme al Laboratori de Genètica Cardiovascular Gencardio Diagnostics, laboratori de referència de genètica cardiovascular de l’Hospital Josep Trueta, ubicat a l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI).
A principis d’aquest 2023, l’equipament i una quinzena de professionals s’han integrat al Laboratori Clínic. La resta de professionals continuaran adscrits al Grup de Recerca Gencardio, a l’IDIBGI, des d’on es mantindrà tota l’activitat relacionada amb la investigació en genètica cardiovascular.
Activitat en creixement
El Laboratori Clínic Territorial de Girona es va traslladar de l’Hospital Josep Trueta al Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt al maig de 2016. Aquell pas no només va permetre doblar la superfície de què es disposava fins llavors, sinó que va facilitar l’increment de la seva activitat.
Així, durant el 2015 —l’últim any a l’Hospital Josep Trueta—, es van fer 6.025.980 proves, mentre que el 2022 se’n van fer 7.680.792, un 27 % més. Aquell canvi d’ubicació també va facilitar el creixement de la cartera de serveis i la introducció de noves tècniques i determinacions que abans no es podien oferir, com ara les proves de genètica.
El laboratori duu a terme activitat per a l’ICS Girona —tant de l’Hospital Josep Trueta com dels vint-i-set equips d’atenció primària—, per a les diferents línies assistencials de l’IAS (atenció especialitzada, salut mental, atenció sociosanitària i atenció primària) i també de l’Hospital de Campdevànol. Hi treballen professionals de l’Institut Català de la Salut, de l’Institut d’Assistència Sanitària, de l’Institut Català d’Oncologia i de l’Hospital de Campdevànol.
Amb visió de futur Campus de Salut
Aquest matí, també s’ha visitat altres espais del Parc Hospitalari. En aquest sentit, el gerent de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i de l’Institut Català de la Salut a Girona (ICS Girona), Joaquim Casanovas, ha explicat que han visitat diversos espais en els quals s’hi han fet inversions, com ara l’Hospital de Dia i les obres d’ampliació del Bloc quirúrgic, accions que ha qualificat com una «avançada del que serà el futur Parc Hospitalari de Girona, amb el nou Trueta».
En aquest sentit, el gerent de CatSalut a la Regió Sanitària de Girona, Miquel Carreras, ha posat en valor el creixement del Parc Hospitalari Martí i Julià de Salt, «amb una visió territorial de l’atenció a la salut de la població, en clau aliança estratègica de l’IAS-ICS Girona i en previsió del futur Campus de salut» i ha destacat que serveis com el del Laboratori donen atenció a tota la Regió Sanitària.
Tenint en compte aquesta visió, en els darrers anys s’han posat en funcionament diferents equipaments, entre els quals destaquen: la nova UCI de l’Hospital Santa Caterina (2019), l’ampliació del Servei d’Urgències, de referència per a les urgències psiquiàtriques de les comarques gironines, l’ampliació de l’Hospital de dia mèdic i reforma de l’Hospital de dia quirúrgic (2021) o també l’ampliació de l’àrea d’endoscòpies, acabada el 2022, entre altres.
Descàrrega de fotografies. Autor: Miquel Millán
Diferents moments de la visita a les instal·lacions del Parc Hospitalari Martí i Julià: Laboratori Clínic Territorial - Obres d'ampliació del bloc quirúrgic - Visita