S’han programat més d’una quarantena d’actes professionals, divulgatius i festius impulsats per Família i Salut Mental, l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), Fundació Drissa i Support-Girona
Aquest cap de setmana han començat els actes commemoratius del Dia de la Salut Mental a la Demarcació de Girona. La campanya, és una iniciativa conjunta de l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, la Fundació Drissa, l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i Support-Girona. Durant tot el mes d’octubre, s’han programat més de 40 actes arreu de les comarques gironines, amb què es volen abordar les diferents dimensions de la salut mental i amb la voluntat d’arribar a diferents col·lectius de la població.
El lema d’enguany és “És l’hora de la Salut Mental a la feina”, amb l’objectiu de posar èmfasi a la defensa i a l’accés a una feina digna per a les persones amb problemes de salut mental, i la necessitat de vetllar per a la salut mental a la feina de totes les persones treballadores.
Aquest cap de setmana ja han tingut lloc les primeres activitats, com la projecció del documental “Echo of you/el que em queda de tu” a la Vall d’en Bas i l’obra de teatre “Desmelenate” al Centre Cívic de Sant Narcís, amb els actors del Club Social El Cercle, així com un campionat de pàdel a Ribes de Freser, una botifarrada a favor de la salut mental i un Mindfulness a càrrec de l’expert Àngel Solà, al Casal de Cultura de Ribes de Freser.
L’art i la salut mental
L’art i la creació artística com a mitjà d’exploració interna i com a eina terapèutica i de rehabilitació sobresurten en la campanya, amb nombroses propostes d’exposicions i activitats artístiques. Entre aquestes, figura la mostra de la segona edició de “Diàlegs amb l’Art”, que s’inaugurarà demà dimarts, 8 d’octubre, a les 11 del matí al Vestíbul de l’Hospital Santa Caterina. Es tracta d’una coproducció de diferents serveis de salut mental de l’Institut d’Assistència Sanitària (Unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària, l’Hospital de Dia d’adolescents, l’Hospital de Dia d’adults, el Servei de Rehabilitació Comunitària (SRC) del Gironès-Pla de l’Estany i la Unitat d’Hospitalització Especialitzada en Discapacitat Intel·lectual).
El dijous,10 d’octubre, Dia de la Salut Mental, tindrà lloc, a la Generalitat de Catalunya a Girona, la lectura del manifest, sota el lema “És l’hora de prioritzar la salut mental a la feina”, una trobada de representants del col·lectiu amb un problema de salut mental amb representants del Govern a Girona. Acompanyaran l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, Fundació Drissa, Institut d’Assistència Sanitària i Support-Girona.
Divulgació social
Un dels objectius del programa és la divulgació social de la salut mental. S’han programat diferents conferències, així com tallers sobre benestar emocional, caminades, presentacions de llibres i projeccions de pel·lícules organitzades pels Serveis de Rehabilitació Comunitària del territori i taules de salut mental.
També, aquest any arriba la II jornada de salut mental, coorganitzada per l’Ajuntament de Figueres, l’Associació d’ajuda a mallats d’Alzheimer i família (AMA), l’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, i Fabricants de Futur, que tindrà lloc el divendres, 11 d’octubre, amb el títol “Salut Mental i societat: adolescència i joventut”. Està dirigida a la població en general i vol donar a conèixer la xarxa social que pot donar suport a les persones amb un problema de salut mental. S’hi farà una radiografia del context i recursos actuals, i posarà èmfasi especial en l’atenció als joves.