Heredia: "El Campus de Salut ja no té aturador i es convertirà en un important actiu de transferència de coneixement per a les comarques gironines"

Gerent de la Regió Sanitària de Girona amb els alcaldes de Girona i Salt i gerents de l'ICS, ICS Girona i president de l'IAS
  • Salut publica la licitació del concurs de projectes per al futur Campus de Salut de la Regió Sanitària Girona
  • En el futur Campus hi confluirà assistència, docència, recerca i innovació i serà un actiu important de dinamització econòmica per al territori
  • El gerent de la Regió i els alcaldes de Girona i Salt han coincidit en destacar la importància de l’anunci, que suposa un pas molt important en l’avanç del projecte

El Departament de Salut, a través del Servei Català de la Salut, ha licitat el concurs de projectes del nou hospital del Campus de Salut de la Regió Sanitària Girona i la posterior direcció d’obra. El valor estimat del contracte és de 25,37 milions d’euros (IVA exclòs)i inclou la redacció del projecte arquitectònic i d’enginyeria i la posterior direcció d’obra. L’anunci de la licitació s’ha publicat avui i es disposa d’un període de dos mesos per a presentar les propostes. El concurs preveu la idea global de conjunt del Campus, la idea preliminar dels usos no assistencials (universitat, recerca i innovació), així com el projecte executiu de la part assistencial.

Pel que fa a la part assistencial, es pren com a base el Pla funcional elaborat per la Regió Sanitària de Girona i que contempla tot el que fa referència a l’estructura que ha de tenir l’àrea sanitària del futur Campus de Salut, com ara els criteris d’ordenació funcional i el disseny dels espais (accessos, circuits, especificacions d’àrees...).

El gerent de la Regió Sanitària de Girona, Jaume Heredia, que ha estat taxatiu afirmant que “l'anunci del concurs de projecte del futur Campus de Salut és una notícia molt important per als habitants de la Regió Sanitària de Girona. Ara sí que s'han engegat els motors, i el Campus ja no té aturador. Tenim una primera fita assolida, sòlida i que assegura tirar endavant el projecte”. El gerent de la Regió ha afegit que “ara sí que hem arribat a un punt de no retorn: ja no hi ha marxa enrere” malgrat que és conscient que “és un projecte complex i, de ben segur, trobarem entrebancs que caldrà resoldre. I ho farem perquè el Govern i els Ajuntaments estem totalment compromesos amb el futur Campus de Salut”.

L’alcalde de Girona, Lluc Salellas, ha manifestat que “avui el nou Trueta és una mica més a prop de ser realitat” afegint que “estem contents que el compromís de la Generalitat i els ajuntaments ens permeti seguir avançant a bon ritme". Salellas ha recordat que “el nou hospital i el Campus de Salut del qual formarà part són el gran projecte que veurem a les Comarques Gironines en els propers 50 anys, alhora que representen també una oportunitat única per dinamitzar i impulsar els barris que l'envoltaran”.

Per la seva banda, l'alcalde de Salt, Jordi Viñas, ha destacat en la seva intervenció que "des de Salt hem vetllat sempre perquè el projecte avanci i ho faci en els terminis marcats” indicant que “la licitació és una mostra més que el nou Campus de Salut segueix avançant en els terminis acordats i va prenent cos”. L’alcalde de Salt ha qualificat el projecte com a “cabdal per a la transformació econòmica i social del municipi”. Finalment ha indicat que “tots els implicats, ajuntaments, departament de Salut, govern de la Generalitat i professionals sanitaris som conscients que es tracta d'un projecte de país i vital per a les comarques gironines que l'hem de tenir fet tan aviat com sigui possible”.

El gerent de Regió ha volgut ressaltar que “portem anys treballant intensament perquè el Campus esdevingui una realitat com més aviat millor i és just i necessari agrair la tasca que han fet, que hem fet, des de les administracions -locals i autonòmica-, els professionals, les associacions, els col·legis professionals i totes les institucions implicades”.

Doblar els espais actuals dels dos hospitals

Quan el Campus sigui una realitat permetrà doblar l’espai assistencial en comparació amb la superfície que ocupen actualment els hospitals Trueta i Santa Caterina. Així, la superfície del nou complex hospitalari serà d’uns 220.000 m2 destinats a activitat assistencial, inclosos espais de reserva per a futures necessitats de creixement. Aquests 220.000 m2 d’espai assistencial estan formats per uns 170.000 - 175.000 m2 de nova construcció i uns 50.000 m2 corresponents a edificacions ja existents actualment al Parc Hospitalari Martí i Julià.

Pel que fa a les principals àrees assistencials, d’hospitalització del Campus tindrà capacitat per a un màxim de 836 llits d’hospitalització (convencional i internament de salut mental), en comparació amb els 629 actuals. I pel que fa a l’àrea de crítics i semicrítics d’adults, tindrà capacitat per a 88 llits de crítics i semicrítics.

L’àrea d’urgències passarà de disposar 84 boxs a 136 com a punt de partida, i fins a 162 en el moment de màxima ocupació. Cal afegir-hi també 12 butaques de tractament que fan que, en total, l’àrea d’urgències compti amb un màxim de 174 punts d’atenció.

En relació a l’àrea maternoinfantil, el bloc obstètric estarà dotat per 2 quiròfans d’obstetrícia i 10 sales de dilatació, 8 espais d’atenció conjunta mare-nadó, 10 llits de crítics pediàtrics i 24 més de nounats complexes.

L’àrea quirúrgica passarà dels 19 quiròfans que hi ha actualment entre els dos hospitals a 31 un cop l’obra estigui acabada i 33 amb el creixement previst amb l’espai de reserva (quiròfan amb ingrés, d’urgències i cirurgia major ambulatòria). Les àrees d’intervencionisme creixeran notablement, ja que passaran de les 12 sales que hi ha actualment entre els hospitals Trueta i Santa Caterina a un total de 18, o fins a 24 amb l’espai de reserva.

L’àrea ambulatòria estarà dotada amb 270 consultes externes i gabinets amb el creixement previst i l’hospital de dia tindrà cabuda per a 150 punts d’atenció.

Licitació en dues fases

La licitació del concurs de projectes s’articularà en dues fases. En la primera, el Servei Català de la Salut s’encarregarà de promoure el concurs de projectes del qual resultaran guanyadors cinc licitadors a partir de les propostes presentades i que optaran a la posterior adjudicació del contracte. A partir d’avui i durant els propers dos mesos es poden presentar les propostes, de tal manera que durant el primer semestre de 2025 ja es podria disposar de les cinc propostes finalistes.

En una segona fase, a càrrec d’Infraestructures de la Generalitat de Catalunya, es convidaran els cinc licitadors guanyadors del concurs de projectes (primera fase) a participar en un procediment negociat. En aquest procediment negociat, els licitadors hauran de presentar les seves proposicions per a l’adjudicació del contracte, consistent en la redacció del projecte i en la direcció d’obres corresponents. “El Campus es farà amb la màxima celeritat possible, però és un procés que s’ha de fer amb totes les garanties tant jurídiques com administratives”, ha puntualitzat el gerent de la Regió Sanitària.

Un cop formalitzada l’adjudicació, es disposarà d’un termini de 24 mesos per a la redacció dels projectes bàsic i executiu. Pel que fa al termini de la direcció d’obra, serà el que en resulti del projecte un cop s’hagi aprovat.

Un Campus amb visió integradora

Al futur Campus de Salut hi confluiran assistència, recerca, docència, innovació i coneixement, ja que preveu la convivència de les facultats de les ciències de la salut a l’entorn sanitari. També està previst que s’impulsi la creació de teixit empresarial sanitari i d’innovació a l’entorn del Campus per tal de dinamitzar la zona i impulsar la demarcació a nivell econòmic. Així doncs, tot i que l’objecte principal del contracte és la redacció del projecte del nou hospital, cal que les propostes presentades tinguin una visió global i integradora de les futures interrelacions i com es pot organitzar el Campus més enllà de l’activitat estrictament assistencial.

El Campus de Salut comprendrà els terrenys cedits pels ajuntaments de Girona i Salt, amb una capacitat aproximada de 300.000 m2 de sostre. Englobarà les facultats existents en l’àmbit de la salut de la Universitat de Girona i el Parc Hospitalari Martí i Julià, per la qual cosa formaran part del Campus i per tant caldrà que estiguin integrats.

IASGIRONA
Dijous, 24 Octubre 2024