El projector s’utilitzarà en un projecte per avaluar l’impacte de l’ús d’aquesta tecnologia en l’aprenentatge de la regulació emocional i altres intervencions específiques en persones que pateixen un trastorn mental.
Aquesta línia estarà liderada pel grup de recerca en Salut Mental i Addiccions de l’IDIBGI, integrat per professionals de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) de Girona.
L’associació Fràter de Girona ha cedit un equipament de realitat virtual immersiva a l’Institut d’Investigació Biomèdica de Girona (IDIBGI). Durant un any, el projector estarà a disposició del personal investigador per avaluar el potencial d’aquesta tecnologia innovadora en l’àmbit de la salut. Inicialment, l’equipament s’utilitzarà en un projecte d’investigació sobre regulació emocional de pacients amb diferents malalties, a través de la realitat virtual immersiva.
La realitat virtual immersiva és una eina emergent que es comença a aplicar amb èxit en l’àmbit de la salut, que obre un ampli camp per explorar a través de la investigació biomèdica. En aquest sentit, alguns grups de recerca de l’IDIBGI, com el de Patologia Cerebrovascular o el de Transtorns del Neurodesenvolupament, ja estan investigant possibles aplicacions de la realitat virtual immersiva en la salut.
L’associació Fràter es dedica a potenciar el creixement de les persones amb discapacitat i treballa per una societat més igualitària a través de diverses iniciatives. El mes de juny van fer entrega de l’equipament a l’IDIBGI el president de l’associació Fràter de Girona, Joan Vicenç Cordonet, i el director de projecte, Enric Pérez, en una trobada amb la directora del centre de recerca, Marga Nadal, el director assistencial de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), Claudi Camps, i la investigadora de l’IAS i de l'IDIBGI, Eva Frigola.
Aquest agost, s’ha dut a terme una formació per part de l’empresa desenvolupadora de l’equip, Broomx, en què hi han participat Jordi Cid, cap del grup de recerca en Salut Mental i Addiccions i coordinador de la Xarxa de Salut Mentals i Addiccions de l’IAS, Eva Frigola, investigadora consolidada del mateix grup, i Yolanda Silva, investigadora consolidada del grup de recerca en Patologia Cerebrovascular de l’IDIBGI, i neuròloga de la Unitat d’Ictus del Servei de Neurologia de l’Hospital Dr. Josep Trueta.
Realitat virtual immersiva per la regulació emocional
Hi ha nombroses malalties a les quals s’associa l’aparició de símptomes de depressió i d’ansietat. Aquest primer projecte té per objectiu avaluar l’impacte de la integració de la realitat virtual immersiva al tractament habitual de l’ansietat i la depressió que apareixen en algunes persones amb malaltia mental i altres trastorns mèdics.
La recerca estarà liderada pel grup de recerca en Salut Mental i Addiccions de l'IDIBGI, integrat per professionals de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) , i també s’exploraran col·laboracions amb altres grups de recerca de l’IDIBGI.