Inaugurada l’exposició “Diàlegs amb l’art” al Museu d’Art de Girona

Visita del públic a l'exposició "Diàlegs amb l'art"

L’art i la creació artística com a mitjà d’exploració interna i eina terapèutica destaquen entre les propostes de la campanya conmemorativa del Dia Mundial de la Salut Mental a comarques gironines

Aquest dijous 5 d’octubre, diferents serveis de salut mental de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i el Museu d’Art de Girona han inaugurat l’exposició “Diàlegs amb l’art”, una proposta emmarcada en els actes commemoratius del Dia Mundial de la Salut Mental. Durant l’acte inaugural, la conservadora del museu, Carme Martinell ha posat de relleu la funció dels museus com a centres de coneixement, però també de salut i de benestar. Martinell ha remarcat la vinculació concreta del Museu d’Art de Girona amb la salut mental, i a tall d’exemple, ha recordat el projecte “Art-Acció!”, amb tallers organitzats i conduïts per persones usuàries del Servei de Rehabilitació Comunitària del Gironès i Pla de l’Estany. Al seu torn, la cap de la Unitat de Trastorns de Conducta Alimentària, la psicòloga Glòria Tràfach, ha atribuït la vàlua de l’exposició a les persones usuàries dels serveis que hi han participat. Tràfach ha parlat de l’art com a eina terapèutica i vehicle d’expressió i ha destacat la contribució de la mostra en la divulgació de la salut mental i la lluita contra l’estigma. Per la seva banda, la psicòloga i artterapeuta de l’IAS, Marta Aguasca, ha expressat la satisfacció de l’equip de professionals en traslladar l’art de les unitats d’atenció als museus, i ha explicat el sentit de l’exposició. L'acte inaugural va comptar amb la col·laboració de l'Escola Girona en Dansa.

L'exposició “Diàlegs amb l’Art”, que es mantindrà oberta fins el 20 de gener de l’any vinent, és una coproducció de la Unitat de Trastorns de la Conducta Alimentària, l’Hospital de Dia d’adolescents, l’Hospital de Dia d’adults, el Servei de Rehabilitació Comunitària (SRC) del Gironès-Pla de l’Estany i la Unitat d’Hospitalització Especialitzada en Discapacitat Intel·lectual.

El format proposat vol convidar a un diàleg entre l’obra i l’artista, i afavorir una conversa entre nosaltres mateixos i el nostre món intern. Segons informa l’equip de professionals de l’IAS que han dirigit el procés artístic, “el procés creatiu ens ofereix la possibilitat de donar veu a allò que les paraules no aconsegueixen expressar. L’art pot ser un mitjà de connexió i comunicació idoni per endinsar-nos en el nostre paisatge interior”.

“La salut mental és un dret humà universal”

Aquesta setmana han començat els actes commemoratius del Dia Mundial de la Salut Mental a la demarcació de Girona. La campanya, una iniciativa conjunta de d’Associació Família i Salut Mental de Girona i Comarques, la Fundació Drissa, l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS) i Support-Girona, consta de més de quaranta actes professionals, divulgatius i festius, amb què es volen abordar les diferents dimensions de la salut mental. La campanya porta per bandera els drets humans, amb el lema triat per l’OMS en la present edició: “La salut mental és un dret humà universal”, i tractarà la temàtica des de diferents punts de vista (atenció a la salut, prevenció, educació, lluita contra l’estigma, treball, serveis comunitaris i suports, etc.). El paraigua d’activats té la voluntat d’arribar a diferents col·lectius de la població.

Més informació i programa

Descàrrega de fotografies

Moment de l'acte inaugural. D'esquerra a dreta: Carme Martinell, Glòria Tràfach i Marta Aguasca.
Performance de l'Escola Girona en Dansa

 

 

SALUTMENTAL
Divendres, 6 Octubre 2023