La llar residència La Maçana ha celebrat avui el Consell de Participació del centre, amb els seus membres, professionals i amb l’assistència de la delegada del Departament de Drets Socials a Girona, Helga Nuell; el regidor de Salut de l’Ajuntament de Salt, Jordi Subils; la presidenta de l’associació Família i Salut Mental, Maria Combalia, i el director de Salut Mental de l’IAS, Claudi Camps.
Durant la trobada, la coordinadora dels dispositius assistencials de l’IAS, Rosa García, i professionals ha informat del funcionament del centre i de la seva relació amb tots els recursos sanitaris i socials del territori, així com de les activitats realitzades, i objectius de rehabilitació assolits gràcies al treball en xarxa. Per la seva banda, els representants dels familiars han explicat el canvi positiu de la vida dels seus filles i filles arran de la seva estada a la llar.
La coordinadora de la llar, Rosa Garcia explica com la psicoeducació de familiars que realitza la xarxa de salut mental des dels diferents esgraons assistencials ha estat “imprescindible” per a la millora de les persones usuàries i la seva responsabilitat progressiva vers la seva vida. “El model a seguir des de la Maçana és l’empoderament de les persones en relació amb el seu futur i a buscar una nova vida fora de la llar, sempre que sigui possible”, manté Garcia.
La Llar Residència la Maçana és un dispositiu residencial de la Xarxa de Salut Mental i Addiccions de l’Institut d’Assistència Sanitària (IAS), amb 29 places, dirigit a persones amb Trastorn Mental Sever. El principal objectiu de la llar és que la persona pugui tornar a viure a la comunitat de la manera més autònoma possible tenint amb els suports que precisi.
La llar inicia la seva activitat a l’any 2004 i fins a dia d’avui s’hi ha atès un centenar de persones. Tota l’atenció que precisa la persona es dona de manera comunitària. L’equip està configurat per un equip tècnic (psiquiatre assessor, treballadora social i psicòloga) i un equip de monitors (auxiliars). Actualment s’ha incorporat la figura d’una terapeuta ocupacional. L’atenció és 24h els 365 dies a l’any. La Llar ofereix a la persona un lloc de vida on recuperar-se mitjançant l’aprenentatge d’hàbits bàsics de la vida diària, l’entrenament social mitjançant la convivència amb els altres residents i la relació amb l’entorn més immediat del barri, i l’adquisició d’una major consciència de la seva problemàtica de salut mental. Segueix les línies estratègiques recollides al Pla Director de Salut Mental i Addiccions de la Generalitat de Catalunya.