La donació és un gest generós i desinteressat, que permet salvar vides i aconseguir que moltes persones recuperin la salut. A més, tots podem necessitar, algun dia, d'aquest ajut altruïsta.
Donació d'òrgans i teixits
És importantíssim decidir en vida si volem efectuar la donació dels nostres òrgans quan morim. Donar-los permet salvar o millorar la vida de moltes persones que esperen un trasplantament. Amb la donació es pot donar vida després de la mort. Aquest vídeo explica en detall tot el procés de donació i trasplantament. Per a més informació sobre aquest tema us podeu adreçar a la Unitat d’Atenció a la Ciutadania.
Donació del cordó umbilical
Destinat a curar malalts de leucèmia, no suposa cap perill per a la mare ni per al fill i, en canvi, és de vital importància perquè permet salvar la vida a pacients –sobretot nens- que necessiten un trasplantament de medul·la òssia, ja que la sang del cordó umbilical i de la placenta conté cèl·lules mare que són capaces de regenerar les de la sang del malalt. El programa és molt ben acollit entre les dones embarassades, ja que amb unes senzilles anàlisis addicionals, es poden salvar moltes vides.
Donació de llet materna
La llet materna és el millor aliment que pot rebre un nadó, ja que és molt més completa que qualsevol altra alternativa. És innòcua i conté proteïnes, anticossos i greixos que garanteixen el creixement i protegeixen el lactant de les malalties més freqüents, com ara la diarrea i la pneumònia. També s’ha demostrat beneficiosa per al desenvolupament neurològic i visual.
Donació de moll d'òs
La donació de medul·la òssia pot salvar vides i requereix un procés relativament senzill. La informació sobre la donació és densa i requereix una lectura relaxada.
Donació de sang i de teixits
Hi ha ocasions en què la sang pot salvar la vida de moltes persones i l’única manera d’aconseguir-la és a través de la donació voluntària. A la planta baixa de l'Hospital hi ha el Banc de Sang, on es pot obtenir la informació necessària per donar sang i es pot dur a terme l'extracció. Cal recordar que només poden donar sang les persones que tenen entre 18 i 65 anys, que pesen més de 50 quilos i que no pateixen cap malaltia.
Donació del cos a la ciència
La decisió d’una persona de fer donació del seu cos per la docència i la investigació, ha de ser considerada com a una contribució vital al desenvolupament de la ciència mèdica. La donació és un acte voluntari, personal i totalment altruista. A Girona, el registre de donants corre a càrrec del Servei de Donació del Cos a la Ciència de la Universitat de Girona.